Rantojen ajanvietteestä kisastadioneille

Rantafutista on pelattu rannoilla jo pitkään. Olettaa voisi, että suorastaan siitä asti, kun jalkapallon suosio on kasvanut. Tämä sijoittaisi lajin synnyn jonnekin viime vuosisadan alkupuoliskolle. Kuitenkin, viralliset säännöt ja sitä myöten kisat pantiin pystyyn vasta 1992.

Kaikkia yhteisen säännöstön puuttuminen ei ole kuitenkaan haitannut. Lajin synnyinmaassa Brasiliassa virallisia kisoja on järjestetty jo -50-luvulta lähtien. Ja jo tätä ennen erilaiset paikallisturnaukset olivat maassa suosittuja. Ensimmäinen ammattilaisturnaus järjestettiin 1993 Miamissa Floridassa ja siitä eteenpäin suosio on vain kasvanut.

Ensimmäisessä ammattilaisturnauksessa osallistujamaita oli neljä: Yhdysvallat, Brasilia, Argentiina ja Italia. Tällä hetkellä rantafutista pelataan ainakin 75 maassa ja kisojen televisiointioikeuksia on myyty ympäri maailmaa.

Pallo pomppii Suomessakin

Liekö sitten pohjoisen sijaintimme ansiota, mutta Suomessa laji on vielä suht lapsenkengissään. Tämän voi tietysti nähdä positiivisenakin asiana, sillä täällä sen harrastamisessa on vielä säilynyt leikkimieli ja tekemisen riemu. Joka tapauksessa kisoja meilläkin järjestetään. Parhaiten lajissa ovat kuitenkin pärjänneet maat, joiden rannat houkuttelevat pelaamaan. Näistä ykkösenä on ylivoimaisesti Brasilia, jossa lajia on pisimpään harrastettukin. Mutta myös Etelä-Euroopan maat, kuten Espanja ja Portugali, ovat lajissa kunnostautuneet, samoin kuin Venäjä.

Vaikka Suomi ei maailmanmestaruustasolla olekaan loistanut, on lajin harrastustoiminta meilläkin aktiivista. SM-turnauksiakin on järjestetty koko 2000-luvun ajan. Tällä hetkellä osallistuvien joukkueiden määrä on useissa sadoissa ja pelaajien tuhansissa. Toiset ovat mukana vakavammilla, toiset vähemmän vakavilla mielin. Eri tasoille on omat sarjansa ja huumorisarjakin löytyy.

Viralliset kisat Euroopassa ja maailmalla

Euroopan beachfutismaajoukkueille on oma Euro Beach Soccer League, joka toimii samalla lajin Euroopanmestaruuskilpailuna. Tällä hetkellä liigassa on kaksi divisioonaa. A-divisioonassa pelaavat Euroopan 12 parasta joukkuetta. Näistä kahdeksan parasta pääsee finaaleihin. Joukkueet jaetaan tällöin kahteen eri lohkoon, joiden voittajat sitten kisaavat finaalissa. A-divisioonan viimeiseksi jäänyt putoaa seuraavaksi vuodeksi B-divisioonaan ja B-divisioonan paras nousee A:han.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA järjestää maailmanmestaruuskisoja. Kaikkiaan näitä on pelattu vuodesta -95 lähtien, mutta FIFA:n alaisuuteen ne siirtyivät vasta kymmenisen vuotta sitten. Kaikkein eniten turnausvoittoja on saanut Brasilia ja kisat myös yleensä pidetään siellä. Viime vuosina kisoja tosin on järjestetty myös Euroopassa. Tällöin niitä ovat isännöineet Italia ja Portugali.