Varustuksesta ja vähän muustakin

Lajina beachfutis on hauskaa katsottavaa. Koska kenttä on selvästi pienempi kuin jalkapallossa, on vauhtiakin enemmän. Lajia pelataan puhtaalla valkealla hiekalla, n. 35 x 26 metrin kokoisella kentällä. Pallo on pehmeämpi kuin jalkapallossa ja sitä potkitaan avojaloin. Muutoin varustukset muistuttavat isommasta veljestään. Nilkkasuojatkin ovat sallittuja.

Kentän pieni koko mahdollistaa myös maalien yrittämisen mistä osasta kenttää tahansa. Näin maalia kohti pot

kitaankin huomattavasti enemmän kuin jalkapallossa, yleensä useita kymmeniä kertoja pelin aikana.

Säännöt

Peliaika on rantajalkapallossa 3 x 12 minuuttia. Erien välissä pidetään kolmen minuutin tauko. Mikäli peli katkeaa virheisiin tai pallon mentyä sivurajan yli, pysäytetään kello. Näin kaikki aika on tehokasta peliaikaa.

Pelaajiin kohdistuvista rikkeistä seuraa aina vapaapotku. Potkun antaa rikottu pelaaja itse. Perinteisestä jalkapallosta poiketen muuria ei näissä peleissä saa rakentaa. Jos rike tapahtuu rangaistusalueen sisällä, seuraa siitä normaaliin tapaan rangaistuspotku. Myös tämän laukoo aina rikottu pelaaja. Rangaistusalue on 9 x 9 metrin kokoinen.

Vaihtopelaajia saa beachfutiksessa olla rajaton määrä. Vaihtoja voi myös tehdä koska tahansa, eikä niiden määrää ole rajoitettu. Tuomarilla on pelissä käytössä keltainen ja punainen kortti. Näiden käyttö on periaatteessa samanlaista kuin jalkapallossa, kuitenkin niin, että pelistä ajetun pelaajan tilalle on lupa ottaa toinen pelaaja kahden minuutin kuluttua rangaistuksen antamisesta.

Kentällä pelaajia on kummallakin joukkueella kerraan viisi (4 + maalivahti). Kun pallo menee sivurajasta yli, seuraa siitä sivurajaheitto tai -potku. (Pelin aloittava pelaaja saa valita kumman antaa.) Jos pallo menee yli kentän päädystä, seuraa siitä joko kulmapotku tai maaliheitto, riippuen siitä kumman joukkueen pelaajasta pallo yli meni.

Tuomareita on kentällä kaksi ja kolmas kentän laidalla. Laitatuomari toimii muiden tehtäviensä ohessa ajanottajana. Pelit pelataan aina voittoon. Jos voittaja ei selviä tavallisen peliajan puitteissa, mennään kolmen minuutin jatkoajalle. Joukkue, joka tekee ensiksi jatkoajalla maalin, on voittanut. Jos voittaja ei selviä jatkoajallakaan, käydään rangaistuspotkukilpailu.

Tärkeintä on pelaamisen ilo

Kaiken kaikkiaan rantajalkapallon pelaaminen on helppoa ja hauskaa. Ja mikäli kyseessä on todellakin vain hauskanpito, ei kaikkia sääntöjä – kuten esimerkiksi kentän kokoa – ole pakko ottaa aivan kirjaimellisesti. Tärkeintä on liikunnan riemu.