Bryggare kehottaa yleisurheilijoita keskittymään vain omaan suoritukseensa

Huono ilmapiiri EM-urheilijoiden huolena

Suomi jäi yleisurheilun EM-kisoissa historiallisen kauas mitalisijoituksista. Urheilijat syyttivät huonosta tuloksesta paitsi itseään, myös huonoja olosuhteita. ‘Olosuhteilla’ he tässä tapauksessa tarkoittivat ennen kaikkea kehnoa kisailmapiiriä. Ainakin osa urheilijoista oli sitä mieltä, että yhteishengessä olisi ollut parantamisen varaa. Kritiikki ei koskenut ainoastaan kilpailijoita, vaan myös taustahenkilöstön käyttäytymistä kritisoitiin.

Oma suoritus tärkeintä

Nyt asiaan on ottanut kantaa myös moninkertainen mitalimiehemme Arto Bryggare. Bryggare ei tosin ole enää kisannut vuosiin, mutta kokemusta hänellä urheiluareenoilta on enemmän kuin kylliksi. Bryggare ei jaa urheilijoiden huolta vaikkapa yhteisten tilojen puutteesta. Monet nyt kisoissa mukana olleet nuoret olivat sitä mieltä, että yhteiset tilat ja kokoontumiset olisivat parantaneet yleistä ilmapiiriä, mikä olisi voinut johtaa parempiin tuloksiinkiin. “Ei minulla ainakaan ollut kiinnostusta tai aikaa toisten iloja tai suruja kuunnella”, Bryggare kommentoi. Hänen mukaansa tärkeintä on vain itse suoritus.

Arto sanoo, ettei ymmärrä tällaista “hössöttämistä” porukalla toimimisesta ensinkään. Hänen mielestään tärkeintä olisi jokaisen kohdalla keskittyä omaan suoritukseensa.

Urheilijan kestettävä epämieluisiakin olosuhteita

Esimerkiksi Annemari Korte oli sitä mieltä, että jos kilpailijoille kustannettaisiin mahdollisuus jäädä seuraamaan toisten urheilijoiden suorituksia, toisi se samalla tukea koko ryhmälle ja voisi näin parantaa suorituksia. Bryggare ei ole Korten kanssa asiasta samaa mieltä. Hän sanoo, ettei olisi itse voinut kuvitellakaan jäävänsä katsomaan toisten kisoja. Arvokisapaikalle ei hänen mukaansa ole syytä jäädä roikkumaan, vaan keskittyminen olisi suunnattava jo seuraaviin kisoihin. Lisäksi kisat näkyvät hänen mukaansa paljon paremmin televisiosta kuin paikan päältä.

Ennen kaikkea Bryggare on sitä mieltä, ettei hetkellisten olosuhteiden pitäisi antaa vaikuttaa tulokseen. Kilpaurheilussa tilanteet vaihtelevat paljonkin ja hyvänkin hengen omaavissa porukoissa saattaa tulla tunnelman notkahduksia. Tällöin urheilijan kyvyt mitataan siinä, kuinka hyvin hän kykenee kestämään vaihtelevia – epäsuotuisiakin – olosuhteita.

Vasta tulokset tuovat arvostusta

Toki Bryggarekin myöntää urheilijan kaipaavan arvostusta. Hänen mielestään oleellista on kuitenkin se, että arvostus hankitaan antamalla näyttöjä kisakentillä. Lääkkeeksi huonon menestyksen jälkeiseen epätoivoon Bryggare tarjoaa kokeneiden konkareiden apua. Hänen mukaansa olisi hyvä, jos urheilijoiden tiimeistä löytyisi tällaista kokeneempaa porukkaa. Silloin olisi mahdollista jakaa arvokasta tietoa hetkellä, jolloin sitä kipeimmin tarvitaan.