Maksoiko Juventus Ronaldosta liikaa?

Yllätyssiirto kesken MM-kisojen

Cristiano Ronaldon yllätyssiirto Juventukseen on herättänyt paitsi suurta innostusta, myös epäilevämpiä äänensävyjä. Ronaldo siirtyi Real Madridista Juventukseen kolmen perättäisen Mestarien liiga -voiton jälkeen. Niinpä syynä joukkueen vaihtoon ei liene ainakaan huono menestys.

Real Madridissa närää herätti – kenties enemmän kuin itse siirto – tapa, jolla Ronaldo asian hoiti. Mies vihjaili lopettamisesta heti viimeisimmän pokaalin saatuaan. Tuolloin hän palkintojuhlassa kiitteli fanejaan tavalla, joka monen mielestä oli sama kuin lopetusilmoitus. Tämän jälkeen Ronaldo keskittyi maailmanmestaruuskisoihin, joista hän putosi Portugalin joukkueen kanssa jo varhaisessa vaiheessa.

Pian tämän jälkeen Ronaldo ilmoitti tahdostaan vaihtaa nykyinen joukkueensa Juventukseen. Siirron syyksi sanottiin mm. nuoruuden fanitus. Ronaldo kun oli jo pienenä poikana haaveillut Juventuksessa pelaamisesta.

Veroja pakoon?

Maailman parhaaksikin tituleeratun jalkapalloilijan siirtyminen Italiaan on herättänyt paljon innostusta paitsi Juventuksen leirissä, myös saapasmaan asukkaissa yleensä. Maa joutui jalkapallon häpeäpaaluun sen jälkeen, kun joukkueita tuomittiin sopupeleistä – kiista jonka ytimessä oli juurikin Juventus. Todella suuret nimet ovat tämän jälkeen karttaneet jalkapallon entistä suurvaltaa.

Mikä siis sai Ronaldon kelkan kääntymään juuri nyt? Syitä voi vain arvailla. Pelkkä nuoruuden fanitus tuskin ainakaan riittää syyksi. Sen sijaan Ronaldolla on tuntunut kasaantuvan huolia Espanjassa. Hänen suhteensa faneihin on ollut kireä, eikä tilannetta helpottanut edellisen mestaruuden jälkeinen vihjaus joukkueen jättämisestä. Tuolloin jopa joukkuetoverit kritisoivat Ronaldoa siitä, että tämä jälleen kerran käänsi huomionsa itseensä, kun olisi ollut aika juhlia koko joukkuetta. Ronaldolla on ollut ongelmia myös veroviranomaisten kanssa. Espanjassa verot ovat varsin korkeat.

Tähtäimessä Mestarien liigan voitto

Syyt voivat siis olla moninaisia. Tulevan kauden kannalta kiinnostavaa on kuitenkin se, miten Ronaldo onnistuu uuteen joukkueeseensa kotiutumaan. Miehen ego ei tunnetusti ole niitä pienimpiä, kun taas Juventus tunnetaan ennen kaikkea vahvasta joukkuehengestään. Italialainen jalkapallo eroaa myös luonteeltaan espanjalaisesta. Ja sitten on vielä Ronaldon ikä. 33 vuotta ei huippu-urheilussa ole mikään pieni ikä. Tähän on nyt Juventuksen entinen pomokin kiinnittänyt huomiotaan. Seura maksoi huikean summan tähdestä, jonka ura saattaa olla jo laskussa. Juventusta tuskin kiinnostaa mikään muu niin paljon kuin Mestarien liigan voitto. Jos Ronaldo sen antaa, mikään hinta tuskin on liian suuri.