Liikunnanohjaajan neronleimaus

Lajin alku on sama kuin lentopallollakin. Alkupisteenä toimii lentopallon kehittäjä William G. Morgan. Tämä yhdysvaltalainen urheiluohjaaja päätti kehittää pelin liikemiehistä koostuvalle oppilaskunnalleen. Inspiraatiota uuteen peliinsä hän haki mm. koripallosta, baseballista, tenniksestä ja käsipallosta. Pelin nimeksi vakiintui pian lentopallo (volleyball), siitä yksinkertaisesta syystä, että palloa siinä lennätettiin (volley) verkon toiselle puolelle.

Lama lisää suosiota

Pian peli siirtyi urheilupaikoilta uimarannoille. Siellä perheet pelasivat sitä kuusihenkisin joukkuein. Suosiota ryyditti tarvittavien varusteiden vähäisyys. Tarvittiin vain uimapuku, verkko ja pallo. 1930-luvulla suuri lama vielä lisäsi lajin suosiota rantalomailun lisääntyessä. Ranta oli halpa tapa paeta

köyhyyden ja työttömyyden kurjistamaa arkielämää.

Osa kalifornialaista unelmaa

Nykyaikaisen, kahden pelattavan pelin muodon juuret juontavat Kalifornian Santa Monicaan. Siellä myös pelattiin ensimmäiset viralliset kisat 1940-luvulla. Toisen maailmansodan aikana peli kulkeutui sotilaiden mukana myös Eurooppaan. Myös brasilialaiset löysivät sen ja ottivat omakseen. Ja niin jo -50-luvulla järjestettiin turnauksia sielläkin.

-50-luvulla pelin suosio kasvoi myös kotimaassaan Yhdysvalloissa. Silti se imagonsa puolesta liitettiin edelleen vahvasti kalifornialaiseen elämäntyyliin – hieman samaan tapaan kuin surffaus, rannat, aurinko ja moderni musiikkikin. Voisi kai puhua jonkinlaisesta muoti-ilmiöstä, etenkin kun mannekiineina toimi sellaisia hahmoja kuin Marilyn Monroe ja John F. Kennedy, joka osallistui itsekin Sorrento Beachin lentopallotapahtumaan.

Kohti virallista lajistatusta

Aluksi turnauksia järjestettiin vain Kaliforniassa. Ammattiliigaakin yritettiin perustaa, mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä. Lajin suosio kasvoi kuitenkin tasaisesti halki -70 ja -80-lukujen. Vähitellen myös sponsorit löysivät lajin. Järjestettiin ensimmäinen, 52 000 dollarin palknitopotilla varustettu, turnauskiertue.

-90-luvulla suosio ja medianäkyvyys lisääntyivät. Myös Euroopassa alettiin järjestää turnauksia. Myös rahasummat lajin ympärillä jatkoivat kasvuaan. -90-luvun puolivälissä kisojen palkintona jaettiin puolitoista miljoonaa dollaria. Kun lajista vielä 1996 tehtiin virallinen olympialaislaji, oli tästä rantalomakohteiden vapaa-ajanviettotavasta vihdoin kehittynyt yleisesti hyväksytty ja ammattimaisesti harjoitettu urheilulaji.

Rantalentopallo Suomessa

Suomeen rantalentopallo saapui 1980-luvulla. Pelaajat tulevat edelleen pääosin lentopallon parista. Harvempi kovan tason pelaaja on keskittynyt pelkästään rantalentopalloon. Syitä voi varmasti hakea vaikkapa sääoloistamme. Rantalentopallohallejakin kuitenkin on. Harrastelijoille järjestetään tapahtumia pitkin kesää ja SM-sarjaakin pelataan. Viimeksi Suomi on päässyt mitalisijoille FIVB:n World Tourilla vuonna 2016. Tällöin asialla oli pari Riikka Lehtonen ja Taru Lahti.