Virallisen statuksensa myötä rantalentopallolla on myös virallinen säännöstönsä.

Asustus ja kenttä

Kenttä on kahdeksan kertaa kahdeksan metrin hiekkapohjainen neliö, joka on verkolla jaettu kahteen alueeseen. Verkon korkeus on miehillä 2,43 ja naisilla 2,24 metriä. Nuoremmille on lisäksi ikäryhmittäin omat verkonkorkeutensa. Pallon on oltava sellainen, että se kestää ulko-olosuhteita. Pelaajien vaatetuksena toimivat sortsit tai uima-asu. Peliä pelataan avojaloin. Hattua ja laseja saa käyttää.

Pelin alku

Peli aloitetaan kolikon heitolla. Voittanut osapuoli saa päättää valitseeko aloitusvuoron vai pelikentän puolen. Tarkoituksena on saada pallo vastapuolen kenttään tai saada vastustaja pelaamaan pallo pelirajojen ulkopuolelle. Saadessaan pallon joukkueella on kolme kosketusta aikaa pelata se takaisin verkon toiselle puolelle. Sama pelaaja ei saa koskea palloon kahdesti peräkkäin, ellei ensimmäinen kosketus ole sitten ollut torjunta. Erotuksena tavallisesta lentopallosta, myös torjunta lasketaan kosketukseksi.

Pisteytys

Palloa on lupa pelata kaikilla ruumiinosilla, myös päällä ja jaloilla. Aloitussyöttö on kuitenkin annettava kädellä tai käsivarrella. Erän voittaa joukkue, joka ensiksi saavuttaa 21 pistettä, kuitenkin niin, että vastustajaan on oltava vähintään kahden pisteen ero. Mikäli näin ei ole, peliä jatketaan kunnes jompi kumpi joukkue on tuon eron saavuttanut. Ottelun voittaa se joukkue, joka ensiksi on voittanut kaksi erää. Mikäli peli jatkuu kolmanteen erään, voittaa sen se joukkue joka ensiksi saa 15 pistettä – kahden pisteen erolla vastustajaansa.

Aikalisät

Erien välillä vaihdetaan kenttäpuoliskoja. Kolmannessa erässä vaihdetaan puolia kun jommalla kummalla joukkueella on viisi pistettä. Kummallakin joukkueella on yksi aikalisä erää kohti. Nämä kestävät kerralla 30 sekuntia. Aikalisät on pyydettävä ottelutauolla, edellisen pallon päätyttyä ja ennen kuin tuomari ehtii puhaltaa pilliin seuraavan alkamiseksi. Erien välillä pidetään minuutin mittainen puoliaika.

Rangaistuksista

Kuten tästä kaikesta saattaa päätellä, on kyseessä varsin kiivastempoinen urheilusuoritus. Mikäli loukkaantumisia sattuu, on tuomarin luvalla mahdollista saada enintään viisi minuuttia toipumisaikaa. Tuomari voi myös jaella rangaistuksia, mikäli sellaiseen näkee tarvetta. Tällaisia rangaistavia asioita ovat mm. loukkaavat sanat tai eleet, aggressiivinen käytös ja tahallinen ärsyttäminen. Rangaistusten ankaruus vaihtelee varoituksesta kentältä karkoittamiseen. Päätuomarin lisäksi kentällä tuomitsevat varatuomari, pisteenlaskija ja linjatuomarit. Päätuomari kommunikoi käsimerkein, linjatuomari lipuin.