Pelin tavoitteet

Sulkapallon säännöt ovat harrastelijatasolla melko yksinkertaiset. Pelit pelataan joko kaksin- tai nelinpelinä. Tavoitteena on lyödä mailalla palloa niin, että se koskettaisi maata vastustajan kenttäpuoliskolla. Toinen vaihtoehto on saada vastustaja lyömään pallo rajojen ulkopuolelle tai muuten epäonnistumaan sen palautuksessa.

Kenttä

Kummankin pelaajan kenttäpuolisko on jaettu kahteen syöttöruutuun. Pelin alkaessa toinen pelaajista lyö pallon alakautta omasta syöttöruudusta vastustajan vastakkaiseen syöttöruutuun. Syöttö aloitetaan oikeanpuoleisesta syöttöruudusta ja vastustaja ottaa sen vastaan omassa oikeanpuoleisessa syöttöruudussaan. Syöttöruutuja vaihdellaan niin, että parillisilla pisteillä syötetään oikeasta, parittomilla vasemmanpuoleisesta ruudusta.

Pisteytys

Jokaisesta voitetusta pallosta saa yhden pisteen. Erävoittoon vaaditaan 21 pistettä. Mikäli piste-ero tuolloin on vähemmän kuin kaksi, jatketaan peliä kunnes jompi kumpi onnistuu saamaan kahden pisteen johtoaseman tai kunnes toinen pelaajista saavuttaa kolmenkymmenen pisteen rajan. Pelin voittaa kahdesta erävoitosta.

Erien välillä vaihdetaan puolia. Jos peli jatkuu kolmanteen erään, vaihdetaan siinä puolia kun toinen pelaajista on saanut 11 pistettä.

Yleisimmät lyönnit

Syöttölyönti lähtee alakautta ja mailan tulisi osua palloon lantion alapuolella. Peruslyönti puolestaan on lyönti, joka lähtee omasta takakentästä kohti vastustajan takakenttää. Tällaisen lyönnin tarkoituksena on lyödä pallo sellaiseen kohtaan josta vastustaja ei sitä helposti pysty palauttamaan. Mikäli näin sattuisi käymään ja pallo kuitenkin palaa takaisin omalle kenttäpuolelle, on huonoon lyöntiin mahdollista vastata iskulyönnillä. Tällöin pallo lyödään korkealta alaspäin, mahdollisimman lujaa, kohti vastustajan kenttäpuoliskoa. Tarkoitus on toisin sanoen iskeä pallo vastustajan kenttäpuoliskoon, mieluusti mahdollisimman läheltä verkkoa. Kolmas vaihtoehto on ns. drop-lyönti, jossa pallo lyödään kentän takaosasta, peruslyönnin tavoin, mutta niin että se putoaakin vastustajan puolelle, lähelle verkkoa. Drop-lyönnissä olennaista on saada se näyttämään peruslyönniltä, jolloin vastustaja ei osaa ennakoida pallon lyhyttä lentorataa.

Pelin tempo

Pelipallo on sulkapallossa luonteeltaan sellainen, että sen voi iskeä liikkeelle hyvin nopeallakin vauhdilla. Toisaalta pallo on muotonsa ansiosta mahdollista saada leijailemaan pidemmällekin. Omat lyönnit on pelissä tarkoitus suorittaa niin, että vastustaja palautuspalloja hakiessaan joutuisi liikkumaan mahdollisimman laajalle ja nopeasti. Näin virhelyöntien mahdollisuus kasvaa. Kun peliä pelaa tosissaan, vaatii se paljon nopeita liikkeitä ja hyvää reaktionopeutta. Aloittelevat pelaajat voivat toki säädellä pelin tempoa itselleen sopivammaksi.