Alussa oli uskonto

Joogan alkuperät ovat muinaisessa Intiassa. Pitkään kyse oli vain uskonnollisesta maailmankatsomuksesta, jonka osia erilaiset fyysiset ja psyykkiset harjoitteet olivat. Kaikki muuttui kun jooga viime vuosisadan alusta lähtien on hitaasti mutta varmasti valloittanut koko maailman.

Joogan ensimmäiset vallankumoukset länsimaissa sijoittuvat toisaalta viime vuosisadan alkuun, toisaalta 1960-luvulle. Tällöin koettiin erilaisten itämaisten gurujen esiinmarssi sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Sittemmin erilaisten itämaisten lajien harrastus on vain kasvattanut suosiotaan.

Terveyshyödyt löydetään

Vielä 1960-luvulla joogaan liitettiin länsimaissakin paljon okkultistista ja mystistä ajattelua, mikä sittemmin on siitä paljolti karsiutunut. Tämä mystisyyden karsiminen tapahtui ennen kaikkea -80-luvulla, jolloin koettiin eräänlainen vallankumous, mitä joogaan tuli. Tuolloin lajia alettiin sovittaa vallalla olleeseen fitness-buumiin, johon joogan lisäksi kuuluivat mm. kehonrakennus ja hölkkä. Joogasta tuli tuolloin osa jatkuvasti kasvavaa hyvintointiteollisuutta. Samalla siitä karsittiin kaikki “turha”, toisin sanoen yleinen hyvinvointi ja terveydelliset tavoitteet korvasivat aiemmat mystiset elementit.

Sittemmin joogan suosio on vain kasvanut länsimaissa ja tarjonta on voimakkaasti lisääntynyt. Samalla itse jooga on lajina irtaantunut yhä kauemmas alkuperäisistä elementeistään. Vaikka toisilla lajin harrastamiseen edelleen liittyy mystistä ajattelua, on se suurimmalle osalle ihmisistä ennen kaikkea keino pitää yllä yleistä terveyttä ja mielen tasapainoa. Näitä tavoitteita myös tieteellinen tutkimus on todistanut joogan edistävän, joskin vaikutukset eivät tutkimusten perusteella ole kenties aivan niin suuria kuin kaikkein villeimpien joogan harrastajien väitteissä.

Yhtä kaikki, joogasta on todettu olevan apua ainakin stressinhallintaan ja rentoutumiseen, mahdollisesti myös joihinkin kehon poikkeustiloihin, kuten PMS-oireisiin. Suhteellisen yksimielisiä tutkijat ovat siitä, että joogalla on positiivinen vaikutus yleiseen hyvinvointiin. Osittain tähän voivat vaikuttaa joogaajien terveelliset elintavatkin. Myös paljon muita hyötyjä on tutkimuksissa todettu, ongelma vain on, että niin monet tutkimukset on tehty varsin pienellä otannalla tai muuten tieteelliseltä kannalta hieman köykäisellä tavalla.

Se, mikä kuitenkin on varmaa on, että joogalla on harrastajia enemmän kuin koskaan. Skaala ulottuu eksentrisistä kylähipeistä aina Hollywood-tähtiin. Joogaa käytetään myös kilpaurheilulajien ohessa, kunkin lajin tarpeisiin räätälöitynä. Moni on joogan avulla saanut helpotusta esimerkiksi nykyelämän hektisyyden ja informaatiotulvan aiheuttamiin ongelmiin.