Urheilijat syyttävät valmennusjohtoa huonosta kisamenestyksestä

Yleisurheilun EM-kisojen päätyttyä pettymykseen – ei ainuttakaan mitalisijaa – ovat katseet ymmärrettävästi kääntyneet tarkkailemaan Suomen yleisurheilun tilaa laajemminkin. Missä oikein mättää, kun mitaleja ei tule?

Valmennusjohdon mukaan vika saattaisi olla valmistautumisessa, kun taas itse urheilijat penäävät parempaa yhteishenkeä. Ryhmähengen puuttuminen vaikuttaa urheilijoiden mukaan suorituksiin, urheilu kun ei ole pelkästään fyysistä suorittamista, vaan mentaalipuolen toiminnoillakin on oma osansa suorituksen onnistumisessa.

Näin on siis nähtävissä kaksi eri näkökulmaa asiaan. Näyttäisi siltä että urheilujohdon katse on lähinnä teknisessä suorittamisessa. Urheilijat itse penäävät parempaa ilmapiiriä. Joukkuehenki ja toisten tsemppaaminen auttaisivat kenties parempiin suorituksiin, mutta esimerkiksi EM-kisojen tapauksessa tämä olisi vaatinut sitä, mitä ei koskaan tunnu olevan liikaa – urheilussa tai muutenkaan – eli rahaa.

Nyt tilanne oli se, että jokainen urheilija kävi tekemässä suorituksensa, ja pudottuaan pois kisasta sai palata kotiin. Omalla kustannuksella toki olisi voinut jäädä paikan päällekin tovereita tsemppaamaan, mutta liitolta ei tällaiseen lystiin rahaa herunut. Eräiden arvioiden mukaan koko joukkueen pitäminen kisapaikalla alusta loppuun olisi tehnyt 15 000 euron lisäloven kustannuksiin.

Kisoihin osallistunut kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen tosin muistuttaa, ettei yhteishengen luominen ole pelkästään rahasta kiinni. Pienillä asioilla, kuten yhteisiin tilaisuuksiin osallistumisella ja toisiin urheilijoihin tutustumisella, on merkityksensä. Nyt ongelmana oli se, ettei yhteisiä tiloja ollut. Näin jokainen urheilija jäi oman onnensa nojaan siinä suhteessa, että kun vapaa-aikaa oli, oli ainoa valmiiksi järjestetty paikka sen viettämiseen oma hotellihuone.

Kyse ei ainoastaan urheilijoista

On myös valitettu että yhteishenki olisi ollut huono laajemminkin. Kisoihinhan osallistuu suuri määrä muitakin ihmisiä kuin vain urheilijat ja heidän valmentajansa. Nyt tunnelma oli joidenkin urheilijoiden mukaan ollut nuiva ja epämiellyttävä. Lisäksi urheilijat jotka eivät luonteeltaan ole ulospäinsuuntautuneita, jäävät nyt helposti yksin, kun yhteistä tekemistä ja tiloja ei ole järjestetty.

Juopa valmennusjohdon ja urheilijoiden välillä on selvä. Valmennusjohto kokee, että kisoihin tullaan tekemään tarvittavat näytöt, minkä jälkeen voidaan lähteä kotiin. Yhteistä henkeä kaikki eivät pidä lainkaan tarpeellisena. Tai sitten ajatellaan, että sellaisen järjestäminen on urheilijoiden oma tehtävä.