Vääristä raiskaussyytöksistä vuosi vankeutta

Yhdysvaltalainen  on todettu syylliseksi vääriin syytöksiin koskien kahta amerikkalaisen jalkapallon pelaajaa. 19-vuotias Yovino oli aiemmin väittänyt kahden amerikkalaisen jalkapallonpelaajan raiskanneen hänet. Oikeudessa Yovinolle luettiin pelaajien tarinoita siitä, kuinka nämä väärät todistukset olivat käytännössä tuhonneet heidän uransa. Yovinoa asia lähinnä nauratti. Mitään sympatiaa häneltä ei uhreilleen herunut. Syyksi vääriin syytteisiinsä hän sanoi miesystävänsä. Omien sanojensa mukaan hän oli pelännyt miesystävänsä jättävän hänet, jos olisi käynyt ilmi, että kyse olikin ollut vapaaehtoisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä.

Valehteli poikaystävänsä takia

Yovino oli kaksi vuotta sitten syyttänyt kahta amerikkalaisen jalkapallon pelaajaa raiskauksesta. Oletetut raiskaukset olivat tapahtuneet viinanhuuruisissa juhlissa vessassa. Myöhemmin hän totesi keksineensä syytteet, jottei hänen poikaystävänsä pitäisi häntä promiskuiteettisena. Oikeudessa tuomari suomi Yovinoa kovin sanoin. Toinen hänen syyttämistään pelaajista puolestaan luki paperista, kuinka syytteet olivat muuttaneet hänen elämäänsä. Pelaaja kertoo syytteiden vuoksi joutuneensa kokemaan mm. vihaa, pelkoa, ahdistusta, masennusta ja häpeää. Hän myös sanoi, ettei ainoastaan hänen uransa, opiskelunsa ja elämänsä mennyt viemäristä alas, vaan hänellä on nyt velkojakin. Kaikki tämä tämän yhden naisen itsekkäiden tarkoitusperien takia. Yovino ei pelaajan tunnustuksen kuullessaan osoittanut sympatian merkkejä, virnuili vain ja pyöritteli silmiään. Tuomari luki Yovinolle yhden vuoden ehdottoman tuomion.

Taustalla rasismia?

Yhdysvaltain nykyisen ilmapiirin kannalta Yovinon teon teki erityisen ilkeäksi viime aikoina esiin nousseet rasistiset mielipiteet. Paitsi että tällaista kommentointia on kuultu ääriliikkeiden edustajilta, on kynnys niiden esittämiseen madaltunut aivan tavallisten kansalaistenkin kohdalla. Samoin on maan poliisivoimia toistuvasti syytetty rasistisesta väkivallasta. Eikä täysin syyttömäksi ole jäänyt maan presidentti Donald Trumpkaan. Niinpä valkoisen naisen tekaistut syytteet kahta mustaa urheilijaa kohtaan osuvat monella tapaa maan rotutietoisesti värittyneen ilmapiirin herkille alueille.

Jossain määrin voidaan ajatella, että tällainen tekaistujen raiskaussyytteiden kohdistaminen nimenomaan mustiin urheilijoihin on jotain, mitä vastaan näiden on hyvin vaikea puolustautua. Yovinonkin tapauksessa herää kysymys todistusaineistosta, tai pikemminkin sen puuttumisesta. Ja jos syyte luetaan vasta nyt, miten on mahdollista, että urheilijat jo ennen tätä ovat tulleet yhteisöjensä hylkimiksi, erotetuiksi kouluistaan ja urheilujoukkueistaan? Eikö silloin hyvällä syyllä voida kysyä, onko ongelma jossain syvemmällä kuin oikeuslaitoksen toiminnassa?